Evenementen in Israël

Joodse feestdagen worden over het algemeen niet uitbundig in het openbaar gevierd, wel zijn in Israël leuke festivals bij te wonen.

Joodse Feestdagen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De joodse kalender is gebaseerd op de maankalender en verloopt daarom niet hetzelfde als de gregoriaanse kalender. Feestdagen vallen daarom niet elk jaar op dezelfde datum. De belangrijkste joodse feestdagen zijn Rosh Hashana, Pesach, Jom Kippoer, Chanoeka en Soekot. Rosh Hashana is het joodse nieuwsjaarsfeest dat tien dagen duurt. De laatste dag van dit feest is Jom Kippoer. Op deze dag komt het hele openbare leven in Israël tot een halt. Winkels en restaurants zijn gesloten, het openbaar vervoer ligt stil en er worden zelfs geen televisie- en radioprogramma’s uitgezonden. Joden vasten op Jom Kippoer en onthouden zich 25 uur lang van eten en drinken. Pesach, het joodse paasfeest, wordt met name binnen familiekring gevierd. Tijdens Chanoeka, het lichtfeest, steekt men iedere avond een kaars meer aan in de Chanoekia, een achtarmige kandelaar. Typisch voor dit feest zijn oliebollen en beignets, waarvan u zeker een aantal moet proberen. Soekot is het loofhutten feest. Voorafgaand aan het feest worden overal hutten gebouwd en de joodse wet schrijft voor dat men gedurende het feest, dat zeven dagen lang duurt, in de hut eet en slaapt. De dag na soekot, dus de achtste dag vanaf het begin van het feest, viert men Sjemini Atseret dat ook wel Simchat Thora wordt genoemd. Dit is een uitbundig feest, dat na het avondgebed buiten verder gaat. Tot de tradities hoort het dansen met de thora onder de arm dat in het openbaar plaatsvindt, zodat iedereen kan meegenieten. Een belangrijke nationale feestdag is tot slot de Onafhankelijkheidsdag, die in april of mei plaatsvindt. Bereidt u voor op grote drukte op de straten en pleinen in de steden, maar ook in de rest van het land. Onafhankelijkheid wordt buiten gevierd en het hele land trekt erop uit om met de familie te gaan picknicken of barbecueën of om één van de vele openbare optredens bij te wonen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Israël kent enkele grote festivals. In mei en juni is het tijd voor het Israël Festival dat in Jeruzalem plaatsvindt. Tijdens het festival kunt u dans-, muziek- en theatervoorstellingen van internationale artiesten verwachten. In Acco wordt elk jaar tijdens het Soekot feest een theaterfestival georganiseerd en in Eilat kunt u het Red Sea Jazz Festival bijwonen. Houdt u van dansen, dan is het Karmiel Dance Festival misschien een aanrader. Het festival staat in het teken van folklore dansen. Tourist Israel biedt een overzichtelijke evenementenkalender, waarop u precies kunt zien wat tijdens uw vakantie in Israël te doen is.