Jeruzalem

Jeruzalem is een unieke stad die met geen enkele andere stad te vergelijken valt. Het is een heilige stad voor zowel de joden, de moslims als de christenen en om de stad wordt al eeuwenlang gestreden.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem bevinden zich op loopafstand van elkaar. Het oude centrum is zeer compact en erg druk. Op ongeveer 1 km² liggen de christelijke wijk, de islamitische wijk, de joodse wijk en de Armeense wijk met al hun schatten. De oude stad wordt door 16de eeuwse stadsmuren omzoomd. De vesting heeft acht toegangs- en 34 verdedigingspoorten. Sommige delen zijn toegankelijk voor publiek. Bij de Jaffapoort bevindt zich de Citadel met de toren van David. De toren bestaat uit een gedeelte van de oude wachttoren, waarop in de 16de eeuw een minaret is gebouwd. In de moskee die bij de toren gelegen is, is het Museum of the History of Jerusalem gevestigd. Dit is een zeer interessant museum dat het verhaal van Jeruzalem vertelt. Tot het museum behoren ook de archeologische resten van de citadel.

Tempelberg en Klaagmuur

De Tempelberg is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Jeruzalem. De Tempelberg zou de berg zijn waarop Abraham zijn zoon Isaac aan God wilde offeren, maar in plaats van zijn zoon mocht het een ram zijn. Deze gebeurtenis speelt in zowel het jodendom als in de islam een grote rol. De Tempelberg is een heilige plek voor zowel moslims als joden en als zodanig ook vaak onderwerp van strijd (geweest). Dit is volgens de overlevering ook de plek waar de profeet Mohammed ter hemel steeg en met de vijf gebeden terugkeerde. In de 7de eeuw werd hier de Rotskoepel gebouwd, het op twee na belangrijkste heiligdom voor moslims. In het gebouw dat een prachtige gouden koepel heeft, ligt de top van de berg, oftewel de rots waar Mohammed van opsteeg. Een voetafdruk, die op de rots staat, zou van de profeet zijn en in het zilveren kistje in een kabinet bij de rots zitten enkele haren van de baard van Mohammed. Voor de joden is de Tempelberg de plek waar koning David de ark des verbonds naartoe liet halen, maar vooral de plek waar koning Salomo de Eerste Tempel liet bouwen, een eeuwige woning voor God. Deze Eerste Tempel is in de 6de eeuw verwoest en in de 7de eeuw wordt een nieuwe, de Tweede Tempel gebouwd. Het enige overgebleven stuk van deze tempel is de Klaagmuur, oftewel de Westelijke Muur. De muur wordt Klaagmuur genoemd, omdat de Joden na de vernietiging van de Tweede Tempel bij de muur hun verdriet over het verlies van de Tempel uitten. Vandaag de dag stoppen dagelijks vele joden briefjes met wensen en gebeden in de kieren van de Klaagmuur. Iedereen, ook niet-gelovigen, kan de Klaagmuur van dichtbij bekijken. Dit geldt niet voor de Rotskoepel, die alleen voor moslims toegankelijk is.

Christelijke wijk – Via Dolorosa en Kerk van het Heilige Graf

In deze wijk draait veel om de Via Dolorosa en de Kerk van het Heilige Graf. De Via Dolorosa is de kruisweg die Jezus aflegde. Langs de route liggen de 14 staties. Bij de El Omariya school is Jezus door Pontius Pilatus veroordeeld. Op het plein staat de eerste statie en hier beginnen de dagelijkse processies richting de Kerk van het Heilige Graf. Op vrijdagmiddag vindt de grootste processie, onder leiding van Franciscaner monniken, plaats. Hieraan mag iedereen meedoen. Onderweg komt men onder andere langs de Ecce Homo-boog, de Poolse kapel, waar Jezus voor de eerste maal valt (3de statie), de Armeense kapel, die gebouwd is op de plek waar Jezus zijn bedroefde moeder begroet (4de statie), de St. Veronica kapel, waar Veronica het zweet van Jezus’ gezicht veegt (6de statie), en een Ethiopisch klooster, waar Jezus voor de derde maal valt (9de statie).

De 10de tot en met de 14de statie bevinden zich in de Kerk van het Heilige Graf, die gebouwd is op de plek waar Jezus aan het graf is gespijkerd, sterft, wordt begraven en weer uit de dood opstaat. Eigenlijk kan niet gesproken worden over een enkele kerk. Het complex bestaat uit verschillende kerken, kapellen en gebedsruimten, die toebehoren aan zes verschillende geloofsrichtingen, de Grieks-orthodoxen, de katholieken, de Armeens-orthodoxen, de Koptisch-orthodoxen, de Syrisch-orthodoxen en de Ethiopische kerk. In de eigenlijke Heilige Grafkerk bevindt zich de zalvingssteen, waarop het lichaam van Jezus is gezalfd. De steen bevindt zich recht tegenover de ingang. Een trap rechts omhoog leidt naar de top van de Golgotha berg, de plek waar Jezus gekruisigd is. In de kapel bevinden zich diverse altaars. Helemaal rechts is het altaar dat de plek van de kruisiging weergeeft en links hiervan staat een Grieks altaar dat de plek aangeeft waar Jezus aan het kruis sterft. Hiertussen staat een klein altaar dat de naam stabat mater (hier stond moeder) draagt. Hier heeft Maria tijdens de kruisiging van haar zoon dus gestaan. Direct onder de grote koepel van de kerk bevindt zich het heilige graf van Jezus, dat tegenwoordig uit twee delen bestaat en weinig meer wegheeft van het oorspronkelijk rotsgraf. Het voorste deel bestaat uit een kapel en daarachter ligt het daadwerkelijke graf. In de kerk bevinden zich nog een groot aantal kapellen, die veel van elkaar verschillen, omdat ze door de verschillende geloofsgroepen zijn ingericht. In de christelijke wijk zult u veel meer kerken, kloosters en kapellen vinden.

Islamitische wijk

Deze wijk bevindt zich in het noordoostelijke deel van de Oude Stad. Hier vindt u veel mammelukse architectuur, maar ook diverse christelijk religieuze gebouwen en een deel van de kruisweg, de Via Dolorosa loopt door de moslimwijk. Vooral veel bezocht wordt de St. Annakerk, die op de plek staat waar het huis van Anna en Joachim, de ouders van Maria, zou hebben gestaan. Maria zou hier geboren zijn. De huidige kerk is door de kruisvaarders gebouwd in 1142 en is befaamd om haar goede akoestiek. Naast de kerk bevindt zich de Bethesdavijver, een waterreservoir uit de 8ste eeuw v. Chr. dat Jeruzalem van water moest voorzien. Dit zou ook de plek zijn waar Jezus een verlamde man genas. In de wijk liggen verder de Geselingskapel, waar Jezus 40 keer met een stok geslagen is, en de Veroordelingskapel, waar Jezus het kruis ontving.

Joodse wijk

In de Joodse wijk, die vrijwel geheel de karakteristieke geelroze kleur van Jeruzalem heeft, zijn met name zeer veel synagogen gelegen. De straten zijn nauw en komen regelmatig uit op een klein pleintje. Behalve de synagogen vindt u in dit stuk van de Oude Stad ook diverse kunstgaleries en musea, waaronder het Old Yishuv Court Museum, het Herodian Quarter museum, dat informatie geeft over de wijk in de tijd van Herodes de Grote en het Rachel Yanait Ben-Zvi Center, waar u vooral informatie krijgt over de Eerste Tempelperiode. De belangrijkste is de Hurva synagoog met de karakteristieke ronde boog, die u van ver kunt zien liggen.

Armeense wijk

Dit is de kleinste van de vier wijken van de Oude Stad. Hier wonen ongeveer 3500 Armeniërs, waarvan een zeer groot gedeelte binnen de muren van het klooster. Om dit klooster, dat eigenlijk een wijk op zich vormt, te bezoeken, heeft u speciale toestemming nodig. In de Armeense wijk ligt één van de mooiste kathedralen van de stad, de St. Jacobuskathedraal. Wanneer u wilt weten hoe de Armeniërs in Jeruzalem terechtgekomen zijn, moet u een bezoek brengen aan het Armenian Museum, waar u onder andere informatie krijgt over de volkerenmoord van de Turken op de Armenen.

Overig

Ook buiten de Oude Stad heeft Jeruzalem veel te bieden. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Kedrondal, waar zich de graven van Zacharia en Absalom bevinden. Op de Olijfberg liggen de grafgrot van Maria en de graven van de profeten. Verder bevinden zich op de berg diverse kerken en kapellen. Zeer interessant is het Rockefeller archeologisch museum. Ook het Heiligdom van het boek, waar zich vele 2000 jaren oude manuscripten bevinden, is de moeite waard. Het Israel Museum, het belangrijkste museum van het land, mag u uiteraard niet missen. Diepe indruk zal het Yad Vashem, het holocaust memorial, maken. Op de berg van herinnering staan niet alleen gedenkmonumenten, maar hier is ook het Holocaust History Museum gevestigd en tevens vindt u hier een Art Museum, waar joodse kunst tentoongesteld wordt die tijdens de holocaust gemaakt is. Indrukwekkend is de Hall of Remembrance, waar een eeuwige vlam licht werpt op een vloer met daarin de namen van de 22 vernietigingskampen gegraveerd. Dit is niet het enige monument op de berg van herinnering dat ervoor moet zorgen dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten worden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Israël:

Foto’s van Jeruzalem

Populaire accommodaties in Jeruzalem

Harmony 9
1 aanbieder
vanaf €1324
Prima Kings 7.4
1 aanbieder
vanaf €1322
King David Jerusalem 9
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 13 accommodaties in Jeruzalem

Ligging