Eten en drinken in Israël

De keuken van Israël is een immigrantenkeuken, dat wil zeggen een keuken die vele verschillende invloeden kent.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel de Israëlische keuken zeer veel verschillende invloeden kent, is er één gezamenlijke noemer en dat is het koosjer eten van de joodse religie. De joodse wet schrijft bepaalde regels voor die betrekking hebben op voedsel. Zo moeten vlees en melkproducten altijd van elkaar gescheiden worden. Na het nuttigen van vlees mogen enkele uren lang geen melkproducten genuttigd worden en ook borden waarop vlees geserveerd is mogen niet direct daarna met melkproducten worden gevuld. Zo zult u in joodse huishoudens verschillend servies en bestek aantreffen voor vlees en melkproducten. Hotels serveren doorgaans melkproducten bij het ontbijt en vleesproducten bij de avondmaaltijd en beschikken over twee van elkaar gescheiden keukens om deze producten te bereiden. Eieren en vis zijn neutraal. Koosjer voor wat betreft vlees zijn rund, geit, lam en kip. Varkensvlees daarentegen is onrein en mag niet worden gegeten. Vis mag, schaaldieren mogen weer niet. Dieren moeten overigens ook op koosjere wijze geslacht worden, dus volgens de joodse rituelen.

In Israël kunt u met name veel heerlijke groentegerechten op de kaart vinden. Het voorgerecht bestaat vaak uit diverse kleine hapjes, waaronder babaganoush (auberginepuree), wortelsalade, auberginesalade en tabouleh. Bij de hapjes worden pitabroodjes geserveerd. Als hoofdgerecht krijgt u een vlees- of visgerecht. Vis wordt vaak gekookt geserveerd als gefillte fish. Niet weg te denken uit de Israëlische keuken is humus, dat met pitabroodjes wordt geserveerd. Ook falafel, gefrituurde kikkererwtenballetjes, worden veel gegeten. Na kunt u vers fruit krijgen, een kop koffie of, wanneer u niet-koosjer eet, pudding, ijs of yoghurt. Bij het eten kunt u wijn of bier drinken. Beide worden in het land zelf geproduceerd en zijn van goede kwaliteit. Verse vruchtensappen zijn overigens ook een absolute aanrader.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Israëli’s beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt, waar ze met name in het weekend de tijd voor nemen en velen nuttigen het ontbijt dan buiten de deur. Op het menu staan verschillende kazen, eieren, tonijn, vruchtensap, diverse broodjes en marmelades. Vlees ontbreekt bij het ontbijt, omdat dit niet samen gegeten mag worden met melkproducten, die de hoofdmoot van het ontbijt vormen. Wanneer u overdag trek heeft kunt u een snack in de vorm van falafel of shoarma halen. Lunch nuttigen de Israëli’s tussen 13 en 15 en ’s avonds wordt het in restaurants pas rond een uur of 21 druk. Restaurants openen hun deuren wel veel eerder, dus u kunt als u wilt ook om 18 uur al terecht. In Tel Aviv zijn veel gelegenheden 24 uur per dag open.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Israël zijn overal moderne supermarkten, waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Het assortiment is over het algemeen groot.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het restaurantaanbod is zeer groot en divers en lang niet allemaal koosjer. Met name in Tel Aviv zijn zeer veel restaurants te vinden, die ook nog eens van goede kwaliteit zijn. Tot het aanbod behoren Chinese, Japanse, Italiaanse restaurants en ook de grote fastfoodketens zijn in Israël vertegenwoordigd. Voor een goede kop koffie en een kleine snack kunt u in één van de koffiebars terecht.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater in Israël kunt u zonder problemen drinken. Soms smaakt het naar chloor. Mocht u daar problemen mee hebben, dan kunt u in de supermarkt mineraalwater kopen.