Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Israël.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale munteenheid van Israël is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS), die onderverdeeld is in 100 agorot. Eén shekel is ongeveer 20 eurocent waard. In veel steden kunt u bij geldautomaten geld pinnen, soms kunt u daar ook dollars of euro’s pinnen, waarmee u bij sommige souvenirswinkels kunt betalen. Creditcards worden algemeen geaccepteerd en worden veelvuldig gebruikt, ook bijvoorbeeld wanneer men inkopen bij de supermarkt doet. Vergeet niet uw paspoort bij u te dragen, want bij betaling met creditcard wordt regelmatig naar een identiteitsbewijs gevraagd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen vanuit Israël naar Nederland kunt u in openbare telefooncellen. Hiervoor heeft u een telefoonkaart nodig, die te koop is bij postkantoren en bij speciale automaten. U kunt ook bellen met uw eigen mobiele telefoon, maar dit is vaak duur. Wanneer u veel denkt te bellen of gebruik wilt maken van internet op uw telefoon en geen hoge kosten voor roaming wenst te betalen, kunt u een lokale prepaidkaart aanschaffen. Internet is in Israël wijdverbreid en zo’n 800 wifi hotspots zijn verspreid over het land te vinden. Hotels hebben meestal ook draadloos internet, waar u al dan niet tegen betaling gebruik van kunt maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De gezondheidszorg in Israël is van zeer goede kwaliteit, maar duur. Het is daarom raadzaam een reisverzekering af te sluiten die de kosten voor medische zorg in het buitenland dekt. Zorg in elk geval dat u genoeg drinkt, u zich goed beschermt tegen de zon en insectenwerend middel meeneemt op reis. Dit kan al veel problemen helpen voorkomen. Wanneer u gaat snorkelen, raak dan nooit het koraal aan, u kunt hier vervelende wonden van oplopen. Wees ook zeer voorzichtig met vissen en andere waterdieren, deze kunnen giftig zijn.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Israël ligt in een zeer onrustige regio en in het verleden zijn veel aanslagen gepleegd. Hoewel grote aanslagen recentelijke niet meer hebben plaatsgevonden, is niet uitgesloten dat u slachtoffer wordt van een (bom)aanslag. Controleert u voor vertrek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het meest recente reisadvies. Wees in elk geval op uw hoede op plekken waar veel mensen samenkomen en in het openbaar vervoer.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Israël:

  • Contactdozen in Israël verschillen van die van Nederland, dus in de meeste gevallen heeft u verloopstekkers of een wereldstekker nodig.
  • Wanneer u een moskee wilt bezoeken (alleen buiten de gebedstijden!) dient u uw schoenen uit te trekken. Vrouwen moeten een hoofddoek om doen en voor zowel vrouwen als mannen geldt dat armen en benen bedekt moeten zijn. Voor bezoek van een synagoog geldt dat mannen een hoofddeksel, een keppel, moeten dragen, maar meestal zijn kartonnen keppels voor handen, welke u voor de gelegenheid kunt gebruiken. Voor zowel christelijke, islamitische als joodse gebedshuizen geldt dat vrouwen de schouders en bovenarmen bedekt moeten houden en dat zij een lange rok of broek dragen. Ook van mannen wordt een lange broek verwacht.
  • Vooral in restaurants rekent men op een fooi van zo’n 12%. Soms zijn echter al bedieningskosten in rekening gebracht, controleert u altijd even of dit het geval is, want dan hoeft u niet ook nog fooi achter te laten. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi. Personeel in hotels kunt u echter wel een kleine fooi geven voor verrichte diensten.
  • Israël heeft veel voorzieningen voor mindervaliden. Zowel toeristische plekken als accommodaties zijn in veel gevallen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de Accessible Israël brochure vindt u meer (Engelstalige) informatie over de verschillende voorzieningen. Ook de website van Access Israel geeft uitgebreide informatie over de toegankelijkheid van Israël. Tot slot vindt u op de website van het Israëlisch toeristenbureau een tiendaagse mindervaliden reisroute, die rekening houdt met mensen met een beperking.
  • De officiële talen van Israël zijn het Hebreeuws (Ivriet) en het Arabisch. Veel Israëli’s spreken echter ook zeer goed Engels.
  • De sabbat is de heilige dag van het jodendom, die op vrijdagavond begint en zaterdagavond eindigt. Veel joden leven de regels van de sabbat na, wat betekent dat niet gewerkt wordt, geen elektriciteit wordt gebruikt en niet wordt gereisd. Seculiere joden nemen de regels van de sabbat minder serieus. Toch zult u vrijwel overal wel merken dat het sabbat is, want het openbare leven komt toch enigszins tot stilstand. Openbaar vervoer rijdt in elk geval niet en ook veel restaurants en winkels sluiten hun deuren. In Jeruzalem worden zelfs sommige wegen afgesloten. Veel joden brengen op de sabbat enkele uren in de synagoog door.