Vervoer in Israël

Israël heeft verschillende vormen van openbaar vervoer, waarmee u vrijwel overal kunt komen, maar het gemakkelijkst verplaatst u zich per huurauto.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Israël heeft een uitgebreid wegennetwerk, dat over het algemeen ook in goede staat is. Autoverhuurbedrijven vindt u in de grote steden en op de vliegvelden. Controleert u in elk geval altijd de polisvoorwaarden, voordat u iets ondertekent. Deelnemen aan het verkeer zal even wennen zijn, want het rijgedrag van de Israëli’s is chaotisch. Rechts inhalen, op twee rijbanen tegelijk rijden en bumperkleven komen regelmatig voor. Ook maakt men veelvuldig gebruik van de claxon. Vooral in Tel Aviv en Jeruzalem kan autorijden een uitdaging zijn.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een populair vervoermiddel in Israël. U kunt ze overal aanhouden of telefonisch een taxi bestellen. ’s Avonds betaalt u een toeslag. Chauffeurs zijn verplicht de meter aan te zetten, doen ze dit niet, dan neemt u een andere taxi. Na afloop van de rit is een chauffeur ook verplicht u een uitdraai van de rekening te geven. Heeft u klachten, dan kunt u met de rekening naar een toeristenbureau gaan. Voor ritten tussen steden en dorpen gelden vaste tarieven. De chauffeur moet u een lijst van deze tarieven kunnen tonen. Vraag hier altijd om, want anders is de kans groot dat u afgezet wordt en te veel betaalt voor het ritje. In Israël kunt u ook gebruik maken van gedeelde taxi’s. Deze rijden vaste routes en vertrekken wanneer ze vol zijn. Onderweg kunt u overal uitstappen en in tegenstelling tot het overige openbaar vervoer rijden deze zogenaamde sheruts ook op sabbat en feestdagen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het busnetwerk van Israël is uitgebreid en goed geregeld. De belangrijkste busvervoermaatschappij is Egged. Egged verzorgt zowel lokale als interlokale busdiensten. Behalve Egged zijn een aantal kleine maatschappijen in Israël actief, zoals Dan rond Tel Aviv. Op Sabbat en op feestdagen rijden vrijwel geen bussen. Wilt u rondom de belangrijke feestdagen gebruik maken van de bus voor lange afstanden, reserveert u dan van tevoren een stoel. Het railnetwerk van Israël bedient met name de kuststreek, maar ook tussen Tel Aviv en Jeruzalem rijdt dagelijks een trein. Op de website van de Israëlische spoorwegdienst vindt u informatie over routes en tijden. Het nadeel van de treinen is dat ze niet regelmatig rijden, vooral richting het zuiden is het treinverkeer beperkt. Reizen per trein is wel goedkoper dan reizen met de bus. Ook treinen rijden niet op shabbat en op feestdagen.