Haifa

De prachtige stad Haifa ligt gedeeltelijk tegen de hellingen van het Karmelgebergte en tegelijkertijd aan een mooie baai. Mede vanwege deze schitterende ligging komen toeristen graag naar Haifa.

Haifa bestaat uit drie delen, de benedenstad (Hair), de middenstad (Hadar Ha-Carmel) en de bovenstad (Carmel en Ahuza). De benedenwijk bestaat uit de oude stad en de haven. Dit is de grootste haven van Israël en Haifa is mede daarom een belangrijke industriestad. In het middengedeelte van Haifa bevinden zich de meeste winkels en restaurants. Ook hotels hebben zich in deze wijk gevestigd. De mooiste, meest luxueuze wijk van Haifa is de bovenstad. Hier liggen prachtige villa’s, luxe hotels en fantastische uitkijkpunten. Een ondergrondse metro brengt u snel van Hair naar Carmel en Ahuza.

Bezienswaardigheden

De grootste trekpleister van Haifa zijn de Bahá’í tuinen, die bij de gelijknamige tempel en het Bab mausoleum gelegen zijn. In het mausoleum bevindt zich het graf van één van de grondleggers van het Bahá’í geloof. Het mausoleum heeft een imponerende gouden koepel en wordt omgeven door de prachtige Bahá’í tuinen. De tuinen zijn schitterend aangelegd met geometrisch gevormde perken en fraaie kleurenschakeringen. Omdat ze zich op enige hoogte bevinden, verschaffen de tuinen ook nog prachtig uitzicht op Haifa en de Middellandse Zee. Wanneer u het hoofdpad van de tuin naar beneden volgt, komt u terecht op de Ben Gurion Boulevard, ook wel de German Colony genoemd. In de 19de eeuw vestigen Duitse tempeliers zich hier om hun christelijke geloof te verkondigen. De tempeliershuizen zijn gerestaureerd en huisvesten nu veelal restaurants en hotels. Een andere bezienswaardigheid in Haifa is het Karmelietenklooster Stella Maris, dat u per kabelbaan kunt bereiken. Het klooster ligt op de flanken van de Carmel in het noorden van Haifa. Vlak bij het klooster is een grot gelegen, waar de profeet Elia zich schuil zou hebben gehouden. De grot is een bedevaartplek voor zowel joden, christenen als moslims. Cultuur snuiven kunt u in de Wadi Nisnas wijk, een oude Arabische wijk met smalle straatjes, kleine winkeltjes en een leuke markt. In Haifa bevinden zich tot slot vele musea, waaronder The Haifa Museum of Art, The History of the City of Haifa Museum, het wetenschapsmuseum Madatech en het National Maritime Museum. Een overzicht van de overige musea en verdere informatie vindt u op de website van het toeristenbureau van Haifa.

Stranden

In de baai van Haifa liggen prachtige zandstranden, die over het algemeen over goede faciliteiten beschikken. Op de meeste stranden zijn strandwachten aanwezig en kunt u bij bars terecht voor een verfrissing. Een enkel strand heeft aparte dagen voor mannen en vrouwen. Het Dado strand is het populairste strand van Haifa, Carmel strand is geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat het water hier wat kalmer is en het Bat Galim strand is aantrekkelijk voor surfers, omdat hier meestal een gunstige wind waait.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Israël:

Foto’s van Haifa

Ligging