Safed

Safed wordt in de Talmoed genoemd als één van de vier heilige steden en de vele synagogen van de stad getuigen van deze status.

Safed is behalve een belangrijk religieus centrum ook de hoogstgelegen stad van Israël. Safed ligt ruim 800 meter boven zeeniveau en verschaft daarmee prachtig uitzicht op onder andere het meer van Galilea. De strategisch gunstige ligging bracht de kruisvaarders er in de 12e eeuw toe hier een vestingstad te bouwen. Resten van deze stad vindt u op een heuvel in het centrum. Ten westen hiervan bevinden zich de vele synagogen. Vanaf de 16de eeuw vestigden veel kabbalisten zich in Safed en ook vandaag de dag is het joodse religieuze leven niet uit de stad weg te denken. Tot de meest interessante synagogen behoren de Ha’Ari synagoog van de asjkenazische joden, de Hakel Tapuhin synagoog en de Yossie Bennea synagoog.

Kunstenaarswijk

In de voormalige Arabische wijk van Safed hebben zich veel kunstenaars gevestigd en is een ware kunstenaarswijk ontstaan. U vindt hier veel ateliers, een drukkerijmuseum en het Glicenstein-museum, waar lokale kunst wordt tentoongesteld. Uiteraard verkopen de kunstenaars, waaronder beeldhouwers, juweliers en schilders, hun werk aan bezoekers.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Israël:

Foto’s van Safed

Ligging