Masada (Massada)

Masada is één van de meest bezochte plekken van Israël en waarom dat zo is, merkt u zodra deze natuurlijke vesting in zicht komt.

In de woestijn van Judea vlak bij de Dode Zee rijst een prachtige, indrukwekkende rots op. De hellingen zijn steil en de top is vlak. De natuur heeft hier een ideale schuilplaats geschapen, een ultieme plek om een fort te bouwen en dat is precies wat Herodes de Grote, die van 37 tot 4 v. Chr. koning van Judea was, deed. Op de rots liggen de resten van de paleizen van Herodes met daaromheen Romeinse vestingwerken, die tot de mooiste en best bewaarde van hun soort behoren. In het noorden van Masada vindt u de overblijfselen van het noordelijk paleis, dat waarschijnlijk de privéwoning van de koning was. Het is over drie terrassen verdeeld. In het westen ligt het westelijk paleis, dat het officiële, ceremoniële paleis vormde. De vestingmuur van Masada is 1400 meter lang en vier meter breed. Eigenlijk bestaat de muur uit twee parallel gelegen muren waartussenin diverse vertrekken gebouwd zijn. Het vestingwerk telt 27 torens en drie toegangspoorten. Op de rots zijn verder de resten van een synagoge en een Byzantijnse kerk te vinden.

Historie

Masada staat vooral bekend om het verhaal van de Zeloten, die hier in 70 na Chr. een dappere strijd tegen de Romeinen voerden. Toen ze uiteindelijk inzagen dat hun kansen hopeloos waren hebben alle Zeloten op twee na zelfmoord gepleegd.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Israël:

Foto’s van Masada

Ligging